Egyéb

A Gregorián Társaság 25 éves jubileuma

2015. november 7-én szombaton ünnepelte a Gregorián Társaság fennállásának 25. évfordulóját. A jubileumi napon a Társaság egész napos programsorozattal várta az érdeklődőket a Budai Várban. A program zsolozsmával kezdődött a Királyi Várkápolnában. Ezt követően a Lovagteremben a társaság működéséről, múltjáról beszélgethettek az érdeklődők. A  budavári Nagyboldogasszony templomban sorra kerülő egyházzenei áhítatot Varga László atya, a váci székesegyház karnagya, az OMCE igazgatója nyitotta meg, majd a Gregorián Társaság által meghívott szkólák (Szent Erzsébet Kórus, Rákoscsabai Főplébánia Scholája, Schola Cantorum Miskolciensis, Schola Gregoriana Diosdiensis, Schola Veritas, Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium Kórusa, Gaudium Carminis, Capella Mariana, Exsultate Cantores, Schola Cantate et Iubilate) ajkán csendültek fel a gregorián zene gyöngyszemei.

Az áhítatot követően Sapszon Ferenc karnagy, a Társaság jelenlegi elnöke ismertette a hívekkel a Gregorián Társaság működését. Az ünnepi program fénypontja a hálaadó szentmise volt, melyen a jelen lévő szkólák gregorián mise ordináriumot (IV. korális mise) és gregorián himnuszokat énekeltek. A szentmise áldozatot bemutató Sztankó Attila, zebegényi plébános a szentbeszédet a gregoriánnak szentelte, és beszéde végén úgy fogalmazott, “a gregorián az, amikor valaki a Szentlélek hangján énekel. A világ minden szépsége benne foglaltatik, amit másként nem tudunk kifejezni.”

Különleges megtiszteltetés volt számunkra, hogy a Gregorián Társaság templomunk szkóláját meghívta e jeles eseményre. Templomunk szkólája (Schola Gregoriana Rakoscsabaensis) immáron “hivatalos” státuszt is kapott. A szkóla tagjai a Váci Kántorképző már végzett kántorai (Marcell és Ágoston), jelenlegi hallgatói (Kati és Piroska) és jövendőbeli növendékei (Móni és Johanna) – valamennyien Krisztus Király Énekkarunk tagjai illetve karnagya. A gregorián éneklés alázatot és folyamatos tanulást követel meg. Vácott a gregoriánt (annak történetét, éneklési technikáját, énekanyagát) az egyik legjobb énekes iskolában, Varga László atyától tanuljuk.

Kissé elfogódottan léptünk a Mátyás-templom szentélyébe, hogy elénekeljük a Veni Creator Spiritus című himnuszt és a Confirma hoc Deus introitust. Megtisztelő volt számunkra, hogy szkólánk éneklését a Gregorián Társaság alapítója, Béres György atya elismeréssel illette. Reméljük, hogy a szkóla egyre több szentmisén szolgálhat templomunkban.

received_1158701464159332

Hajnal Piroska

http://www.magyarkurir.hu/hirek/gregorian-unnep-budai-varban

A Gregorián Társaság 25 éves jubileuma bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva