Aktuális események

Az egyházak a Polgármesteri Hivatalban

A Rákoshegyi Baptista Gyülekezet újonnan beiktatott lelkészét, Nemeshegyi Dávidot köszöntötte név szerint ma délelőtt Riz Levente polgármester a Rákosmenti Egyházi Egyeztető Fórum 2012. évi, hatodik ülésén.
A polgármester bevezetőjében áttekintette az elmúlt év történéseit kiemelve, hogy Rákosmentén egyházi fenntartásban immáron három oktatási intézmény és két óvoda található. Az 1991-es alapítású, jelenleg katolikus fenntartású Pál Apostol Általános Iskola és Gimnázium valamint az 1994-ben alapított református Betlehem Óvoda után 2011-ben a Jókai Mór Általános Iskola került református kézbe, majd 2012-ben a Laborcz Ferenc Általános Iskola, valamint az Eszterlánc Óvoda Gyökér utcai tagóvodájának működtetését vette át az evangélikus egyház. Utóbbi Podmaniczky János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola néven kezdte működését. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a katolikus óvoda még hiányzik e sorból, de az önkormányzat törekszik arra, hogy ennek a feltételeit is megteremtse.
A tavaly először megrendezésre került ádventi vásár kapcsán Riz Levente elmondta, hogy az egyházközségek sokat segítettek, amelyre az idén is számít a hivatal. Önkormányzati koordinációban már folynak a szervezési munkálatok, és a tavalyi évhez hasonlóan az idei évben is egy-két faház fog az egyházak számára rendelkezésre állni. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az ádventi műsor összeállításában, a színpadon fellépők beszervezésében számít az egyházközségek segítségére és közreműködésére. Az adventi gyertyagyújtás tavalyi meghittségére utalva Riz Levente annak a reményének adott hangot, hogy az idei ádventi forgatag a tavalyinál több rákosmenti családot fog megszólítani. Hozzátette mindehhez, hogy december elejétől jégpálya is rendelkezésre fog a korcsolyázni vágyóknak. Mindezekről, az ádventi vásárról és a műsorokról, programokból a Hírhozóban olvashatnak majd bővebben.
A szociális kérdésre visszatérve kiemelte, hogy ebben az évben – segítve a rászorultakat – rendszeres (hetenkénti) ételosztást vállalt magára novembertől márciusig az önkormányzat, amelynek lebonyolításában az Adományház (Ferihegyi út 36.) munkatársai működnek majd közre. Kérte az egyházi vezetőket, vigyék hírét e segítő szándéknak, sőt a Zöld Számon jelezni is lehet, ha valaki rászoruló családról, emberről tud, illetve bármilyen felajánlás (bútor, ruhanemű stb.) is érkezhet a telefonszámon keresztül, azt továbbítják a rászorulóknak.
Elhangzott, ebben az évben a kerületi egyházak támogatására ismételten 3 millió forint lett elkülönítve, a pályázatok benyújtási határideje: 2012. november 16. Az elbírálás november 23-áig meg fog történni, a pályázók levélben kapnak értesítést a megítélt összegekről.
Munkamegosztás. A városvezető a hozzászólásokra figyel, Nagy Zsolt László polgármesteri referens az emlékeztetőt készíti.
Sóskuti Zoltán a tavaly megrendezett szociális kerekasztal hiányosságairól szólt, majd az ádventi vásár kapcsán az egyházak felelősségét hangsúlyozta utalva arra, hogy az összefogás hiányzott. Nagyné Szeker Éva a rákoskeresztúri református lelkészhez hasonlóan azt emelte ki, hogy az egyházak részéről az ádventi lehetőségek kevéssé voltak kihasználva, amelyben a kései szervezés is szerepet játszhatott. Örömének adott hangot, hogy ebben az évben a szervezés jóval korábban kezdődik, így mindenre juthat elég idő. Az evangélikus templom mellett megtelepedő hajléktalanokkal kapcsolatban tanácstalanságának adott hangot, s egyben kérte a hivatal segítségét ennek rendezésében. Az önkormányzat a magyar vöröskereszttel szerződést kötött annak érdekében, fejtette ki válaszul Riz Levente, hogy gondozza és támogassa a hajléktalanokat. Rákosmentéhez legközelebb Kőbányán található hajléktalanszálló, az ellátásra szorulókat oda kell irányítani. Ígéretet tett ugyanakkor, hogy a problémát jelezni fogja a Vöröskereszt helyi vezetőjének.
Forrás: tizenhetedik.hu
Az egyházak a Polgármesteri Hivatalban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva