Érdekes cikkek

Nepomuki Szent János tisztelete az Ipoly-mentén

Nepomuki Szent János tisztelete az XVIII. században terjedt el Közép-Európa szerte. Utak mentén, hidak lábánál, vízpartokon találkozhatunk szobrával hazánkban is.

A gyónási titok vértanúja Közép-Európa legismertebb szentjei közé tartozik. A folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok, továbbá Csehország védőszentje; egyes helyeken a fuldoklók, bányászok patrónusa. Nepomuki János 1393-ben szenvedett mártírhalált Prágában. 1721-ben avatták boldoggá, 1729-ben emelték a szentek sorába.

Mai ünnepére készülve jártunk végig néhány Ipoly-menti települést a Börzsöny lábánál, és felkerestük a hívő nép által állított Szent János szobrokat. Ezzel az összeállítással tisztelgünk templomunk védőszentje előtt, és kérjük további hathatós közbenjárását mindannyiunk lelki üdvösségéért.

SZOB
IPOLYTÖLGYES
VÁMOSMIKOLA
KEMENCE
BERNECEBARÁTI
HONT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Istenünk, te megerősítetted Nepomuki Szent János áldozópapot, hogy az Egyház jogait élete árán is védelmezze. Példájára és közbenjárására add, hogy mi is helytálljunk a jog és az igazság védelmében, és vele együtt szentjeid sorába jussunk. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.

 

Ima

Védőszent

Nepomuki Szent János tisztelete az Ipoly-mentén bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva