Érdekes cikkek

Ozsvár Csaba alkotásai

Aki nézte a Húsvéti Szentmise közvetítését a Vatikánból meghatódva tapasztalhatta, hogy azt a misekönyvet, amelynek aranyozott borítóját az immár Magyar Örökség Díjas Ozsvári Csaba készítette és a  Magyar Katolikus Egyház ajándékozta II. János Pál pápának, amit Benedek pápa is használt,  most Ferenc pápa miséjén is, a Föld sok-sok lakójával együtt látható volt.  Már aki tudta, hogy mit lát, mert a magyar TV közvetítésben sajnos erről szó sem esett. A külföldi tudósításokban gondolom még kevésbé.
Jó lenne Ozsvári Csaba páratlan művészetét a világgal [az egyházon belül is(a magyarral kezdve)  kívül is] megismertetni, mert erre mindannyian Zugligeten belül és kívül büszkék lehetünk, ahogy bármely nép büszke lenne.
Az sem mellékes, és legközelebbi alkalommal  erre is gondoljunk, hogy a misekönyv felmutatásakor, a Magyarok Nagy Asszonya és magyar szentek tekintenek a Szent Atyára, de a pápai címer mellett a Szentkorona is látható.

Talán ezt másoknak is elmesélhetnénk.

Ozsvári   Csaba szerintem hiteles és jó  reklámhordozója  is lehet(ne) az Egyháznak, élete, munkássága példaadó, alkotásai maradandóak.

      Kár lenne nem észrevenni, nem tudni és elhallgatni.  .

Ozsvári Csabáról:

1993-1995 között a Váci Egyházmegye megrendelésére készített liturgikus ötvöstárgyakat, majd 1996-ban Paskai László bíboros számára misekönyvet. 1997-ben tíz év munkáiból Officium címmel rendezett kiállítást a Budavári Mátyás-templomban.

Báró Apor Vilmos boldoggáavatása alkalmából (1997) domborművet készített II. János Pál pápának, az alkotás címe: Vir Dolorum.

Joseph Ratzinger bíboros egyik püspöki mellkeresztje is Ozsvári Csaba alkotása 1998-ból. Ugyanebben az évben részt vett a Mai egyházművészet kiállításon a Római Magyar Akadémián. A következő évben Karl Joseph Rauber apostoli nuncius rendelt tőle liturgikus tárgyakat.

Legismertebb művei közé tartozik az a domborművekkel díszített misekönyv, a magyar egyház hivatalos ajándéka, amelyet II. János Pál pápa magyarországi látogatása alkalmából alkotott. A misekönyvet XVI. Benedek pápa jelenleg is használja, legutóbb az idei húsvéti vigília szertartáson. Ugyancsak sokan láthatták a budapesti városmisszió során a Szent István-bazilika előtt felállított mintegy három méter magas keresztjét, illetve a felújított máriapócsi kegykép alakjait is az ő koronái (glóriái) díszítik.

A magyar főpásztorok 2008-as ad limina látogatásuk alkalmával egy Ozsvári-kelyhet ajándékoztak a Szentatyának. XVI. Benedek pápát személyesen is köszönthette ez év április 1-jén, az általános kihallgatás keretében, és átadhatott neki – a magyarországi Schönstatt Mozgalom tagjai nevében – egy általa készített feszületet, amelyen az Egyházat jelképezve a Szűzanya is látható.

 

Gál Magdi

 

Ozsvári Csaba(1963-2009) élete

Megemlékezés az 5 gyermekes családapáról

 

 

Ozsvár Csaba alkotásai bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva