Végre itt a bodzaszezon! Nagyon értékes gyógynövényünk, jó lenne minél többet fogyasztani belőle. A mi családunk leginkább szörp formájában fogyasztja. Elállna a szörp egész a következő bodzaszezonig, ha maradna. Sajnos bármennyi adagot készítek karácsony táján elfogy az üdítő nedű.

Nemes Nagy Ágnes: Tavaszi felhők

Bodzavirágból, bodzavirágból
hullik a, hullik a sárga virágpor.
Fönt meg a felhők szállnak az égen,
bodzafehéren, bodzafehéren.

Szállj, szállj felhő,
pamacsos,
hullj le, te zápor,
aranyos,
hullj le, te zápor,
égi virágpor,
égen nyíló bodzavirágból.

 

Szörpkészítés:

25-30 bodzatányért enyhén lezuhanyzok, majd virággal lefelé egy nagy tálba teszem.
5-10 dkg citromsavat teszek rá,
1 kávéskanál szalicillel tartósítom,
3 liter vízzel nyakonöntöm.

Ez 2 napig áll, majd leszűröm.

2 kg cukorral édesítem,
2-3 citromot felkarikázva beleteszek.
A cukor teljes olvadása után kész is a szörp. Kiforrázott tiszta üvegekbe töltöm, a tetejére két celofánréteg közé teszek még egy kis szalicilt azokra az üvegekre, amelyeket későbbi fogyasztásra szánok.
Vízzel higítva kiváló szomjoltó a nyári melegek idején!