Egyéb

A látszat csapdája

„Ha megtanulod a jót tenni, Isten nagylelkűen megbocsátja minden bűnödet! Amit nem bocsát meg, az a képmutatás, a színlelt életszentség” – tanította Ferenc pápa a kedd reggeli szentmise homíliájában, a Szent Márta ház kápolnájában.

A bűn foltját a jótett veszi el

Izajás próféta szavai Isten nevében tett felszólítás és felhívás: Hagyjatok fel azzal, hogy rosszat cselekedtek, tanuljatok jót tenni, … és szolgáltassatok igazságot az árvának, védelmezzétek az özvegyet! Ez azt jelenti, értelmezte a pápa a próféta szavait, hogy segítjük azokat, akikre senki nem emlékezik, ők pedig az elhagyott idősek, a gyerekek, akik nem járnak iskolába, akik nem tudnak keresztet vetni. A felszólítás mögött mindig a megtérésre indító felhívás áll. De hogyan tudok megtérni? – kérdezhetnéd. Tanuld meg a jót tenni! Ez a megtérés. A szív tisztátalanságát nem lehet egyszerűen úgy elvenni, mint egy foltot. Menjünk egy patyolatba, és kész, kijövünk tisztán…! Nem, azt a cselekedet, a jótett veszi el! Egy másik utat készíteni – intett a pápa – szemben a gonosz útjával! Tanuljatok meg jót tenni, vagyis a jócselekedetek útját járjátok! És hogyan teszem a jót? – kérdezte. Egyszerű! Keressétek az igazságosságot, támogassátok az elnyomottat, szolgáltassatok igazságot az özvegynek! Emlékezzetek arra, hogy Izraelben a legszegényebbek és a legrászorulóbbak az özvegyek és árvák voltak. Szolgáltassatok igazságot nekik, menjetek oda, ahol az emberiség sebei és fájdalmai vannak! Ha így teszitek a jót, megmossátok a szíveteket!

Megbocsátás mindenen túl

A megmosott, vagyis megbocsátott szív – folytatta a pápa – magától az Istentől jön, aki nem tartja számon azok bűneit, akik szeretik a felebarátjukat: „Ha ezt teszed, ha erre az útra térsz, amelyre hívlak, mondja az Úr, még ha a bűneid skarlátvörösek is voltak, a hónál fehérebbek lesznek! Ez túlzás, az Úr túloz: De ez az igazság! – szögezte le Ferenc pápa. Az Úr nekünk adja megbocsátása adományát, megbocsát nagylelkűen és mindenkorra. Ha akarod ezt a megbocsátást, kezdd el a jótettek útját járni!

A látszat csapdája

A mai evangélium ellenben bemutat egy csoport álnokot, akik igaz dolgokat mondanak ugyan, de az ellenkezőjét teszik. Mi is ravaszok vagyunk, mindig találunk egy utat, ami nem az igazi, de ami látszólag igazabb, mint amik vagyunk. Ez a képmutatás útja.

Ezek színlelik megtérést, de a szívük csupa hazugság! A szívük nem tartozik az Úrhoz, hanem  a hazugság atyjához. Ez a szentség színlelése. Jézus ezerszer jobban kedvelte a bűnösöket ezeknél! Miért? A bűnösök kimondták az ítéletet magukról, mint Péter: Távozz tőlem Uram, mert bűnös vagyok! E bűnösök egyike sem szól így: „Hálát adok, Uram, mert nem vagyok bűnös, mert én igaz vagyok”.

Nagyböjt második hetében járva ezek a megszívlelendő szavak: felhívás a megtérésre, a megbocsátás nagy adománya és a képmutatás, a látszat csapdája – foglalta össze röviden Ferenc pápa a kedd reggeli homíliáját.

 

forrás

 

 

A látszat csapdája bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva