Egyéb

A Szent Péter Esenyője-program

Sajnos évről évre több újszülöttet hagynak ott utcán, kukában, kidobva. Nekik nincs sok esélyük az életben maradásra. Jóval szerencsésebbnek azok a kisbabák, akiket valamelyik kórház elé kihelyezett inkubátorában hagy sorsukra az édesanyjuk. Pár hete már a kistarcsai katolikus templom melletti ún. befogadókosárkába is el lehet helyezni a nemkívánt újszülötteket. A kezdeményezés neve: Szent Péter Esernyője-program.


Hazánkban évente körülbelül száz épp csak megszületett kisbaba hal meg azért, mert az anyjuk nem akar, vagy nem tud róluk gondoskodni. A Szent Péter Esernyője-mozgalom Dr. Eőry Ajándok természetgyógyász-háziorvos nevéhez köthető, aki népegészségügyi programjának részeként kezdeményezte határon innen és túl minél több ún. oltalomkápolna és befogadókosárka létesítését, hiszen ezzel a lépéssel számos újszülött életét lehetne megmenteni.

Az országban az első oltalomkápolnát Bíró László tábori püspök és Katona István egri segédpüspök szentelte fel december végén a kistarcsai katolikus templom mellett. Az üvegszekrényhez, amelyben a befogadókosárka található érzékelő szerkezettel láttak el, amely egy őrző-védő szolgálatnak jelez, ha valaki kisbabát helyez el a kosárban, így a csecsemő pár percen belül eljuthat a legközelebbi kórházba, ahol megfelelő ellátásban részesül.

“Napi hír, hogy május 5-én halott csecsemőt találtak Óbudán a szemét közé rejtve. Az ország jelen szörnyű erkölcsi állapotának javításában a római katolikus egyház részéről megfontolandó lépésként terjesztettem elő a következőt. A nemkívánatos gyermek, az élete, sorsa számára megfelelően érkezhetne ebbe, a számára kegyetlen világba, ha a Katolikus Egyház plébániái tárgyi program keretében meghirdetnék, hogy örömmel befogadnak eldobott gyermekeket. A gyermek további sorsát, beleértve a sürgősségi egészségügyi vizsgálatát, megfelelően rendezni kell, de ez már az állami intézményekkel összefogásban kellene, hogy történjen”, írta Dr. Eőry Ajándok Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárnak levelében.

Az államtitkár maximálisan támogatja a kezdeményezést, hisz – mint kifejtette – az abortuszok nagy száma miatt minden ilyen program esélyt ad mind a gyermeküket felnevelni nem kívánó anyáknak, mind azoknak a csecsemőknek, akik az inkubátorok nélkül minden bizonnyal meghalnának.

A kistarcsai oltalomkápolna tetején egy piros esernyő díszeleg. Mikszáth Kálmán regényének emblematikus tárgya remélhetőleg rövid időn belül számos helyen jelenik majd meg templomok mellett, s ahogy a regénybéli Veronka is megmenekült, talán a Szent Péter Esernyője mozgalom is sok-sok kisgyermeknek ad esélyt egy emberhez méltó életre.

Fotó: Kistarcsa Plébánia

forrás: www.csaladhalo.hu

A Szent Péter Esenyője-program bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva