Érdekes cikkek

AKKOR MA MIT IS ÜNNEPELÜNK?

November elsején mindenszentek napja van: azokat ünnepeljük, akik földi életüket követően már a mennyországban vannak!

A lehulló falevelek, a hűvös, ködös reggelek és az esős idő jelzi, hogy az ősz megérkezett és a hónapokkal korábban gyönyörűen zöldellő, élettel teli természet mintha meghalt volna a szemünk előtt. Pedig csak visszavonult, elengedte az életéből mindazt ami pótolható, és várja az új tavaszt, amikor ismét életre támad.

Az ilyen elszenderedő időszakban emlékezünk november elsejére, Mindenszentekre. Sajnos a mai társadalomban sok ünnep elveszítette igazi jelentését és más, fogyasztható, eladható címkével árazta fel. Karácsony az ajándékozás, a vásárlás ünnepe, a mindenszentek pedig a szellemvilág megidézése, a cukorkák gyűjtése, és a csontváznak öltözött fiatalok szórakozásának időszaka.

Ha megkérdezzük az utca emberét, hogy november 1-je miről is szól, a válaszadók többsége a temetőlátogatást, a krizantém vásárlást és a gyertyagyújtást említi, a halottakról való megemlékezés került az első helyre. Pedig semmi köze a szentek társaságának a holtak világához.

A liturgia fehér színe jelzi, hogy az örvendezésé a főszerep.

Azokat a szenteket – minden szentet – ünnepeljük, akik eljutottak életük, és minden emberi élet végső céljára, az örök boldogságra Isten örök Országába. Ők a fényes bizonyítéka annak, hogy el lehet jutni az örök életre a Krisztus által meghirdetett élettel, és üzenik a küzdő Egyház tagjainak, azaz nekünk, hogy van élet a halál után, ami sokkal szebb, mint amit elképzelni tudunk.

A szentek teljesen Istenhez tartoznak, hordják az ő pecsétjét az életükben. A pecsét minden megszületett emberen ott van, csak vannak akik hagyják elhalványodni, elkopni, míg mások őrzik a ragyogását. Akik nap mint nap igent mondtak Isten meghívására, kiválasztására, azok elnyerték a dicsőség koronáját. Ha a napi munka, a társadalmi problémák, a hitünk megingása elbizonytalanít, nézzünk fel rájuk. Nem csak a kanonizált (hivatalosan szentté avatott) szentekre, hanem azokra, akik körülöttünk élnek: névtelen hősök, hit hirdetők, hiteles emberek, akik életre váltják az Igét.

Ilyenkor gondolkodj el azon, kiket említenél szentként a környezetedben: szüleidet, akik felneveltek és elindítottak a nagybetűs életre, a nagyszüleidet, akiktől ellested a hit titkait, egy jó pedagógust, aki éveket adott az életéből, hogy neked jövőd legyen, egy kedves szomszédot, aki meghallgatta gondjaidat, vigasztalt bánat idején?

Ugye milyen sok szentet ismersz? Nem csak a papok, szerzetesek kiváltsága, hogy szentek legyenek, minden megkeresztelt ember hivatott az életszentségre. Akkor mire vársz? Legyél szent! Ragyogjon az arcod, mert Isten pecsétjét hordozod!

Bese Gergő atya

AKKOR MA MIT IS ÜNNEPELÜNK? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva