Érdekes cikkek

Brüsszeli “karácsonyfa”

A brüsszeli városházán úgy döntöttek, idén nem állítják fel a hagyományos karácsonyfát a város főterén, csak egy erősen leegyszerűsített stilizált karácsonyfát állítanak a muszlimok érzékenységére hivatkozva – írja a Brussels News.

A Brussels Expat szerint a bevett karácsonyfa és betlehem helyett egy 25 méter magas, „eletronikus télfát” állítanak, amelyet tévéképernyőkből raknak össze, és aminek fel lehet menni a tetejére. Amint besötétedik, a „fa” világítani kezd, és „minden tízpercben lenyűgöző showt” élvezhetnek a látogatók.

A városháza a városban lakó muszlimok feltételezett érzékenységével magyarázta a lépést, Bianca Debaets önkormányzati képviselő szerint a vallással kapcsolatos félresiklott érvelés vezetett a karácsonyfa eltávolításához. Ő úgy látja, ha a karácsonyfa nem utalna a kereszténységre, maradhatott volna.

Egy 2008-as tanulmány szerint Brüsszel lakosságának már a 25,5 százaléka muszlim. Két muzulmánt be is választottak a városi tanácsba, ők ketten az előző hónapban a saríjára alapozott állammá akarták tenni Belgiumot.

Debaets a „télfa” kapcsán feltette a kérdést: nem kellene-e egy olyan multikulturális városnak, mint Brüsszel, tisztelnie minden világnézetet, és biztos ki kell zárnia a hagyományt? A polgármester szóvivője ugyanakkor leszögezte: nem a muszlim érzékenység miatt távolították el a karácsonyfát, és a betlehem is maradhat.

“Idén a téli élvezetek a mottónk, a kulturát és a modernitást szerettük volna kihangsúlyozni. Arra kértük a művészeket, hogy teremtsék újra a karácsonyfa motívumát, ami egyébként egy pogány szimbólum”, érvelt a döntés mellett a turisztikai hivatal első embere, Phillipe Close, aki szerint a mostani ünnepség legalább annyira autentikus lesz, mint a korábbiak.

A döntés nem aratott osztatlan sikert. Eddig több mint tízezren fejezték ki tiltakozásukat az egyik közösségi oldalon a hagyományos karácsonyi ünnepség megtartását követelve. A belga sajtóban és online fórumokon az a hír terjedt el, hogy a muzulmánok érzékenységére való tekintettel döntöttek az elektronikus karácsonyfa mellett, amit aztán cáfoltak. A háttérben egyszerűen csak nagyfokú ízlésficam állhat. De vélhetően ez sem nyugtatja meg a jóérzésű, hagyománytisztelő brüsszelieket, akik valódi fenyővel és nem egy alternatív, elektronikus alkotással képzelik el az ünnepeket.

Magyar Kurír

Magyar Hírlap

“karácsonyfa”

Brüsszeli “karácsonyfa” bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva