Egyéb

Ma avatják boldoggá Brenner Jánost – május 1.

Szombathelyen kerül sor Brenner János vértanú pap boldoggá avatására.

 

Csendes szentségben élt,
csak mosolygott, nem volt glóriája.
Taposták, rugdosták,
hóban, vérben, sárban.
Gyalázták emlékét,
meghurcolták nevét…

Nem mondták ki nevét a gyilkosoknak,
feljegyezték nevük a Feledés Könyvébe.
A pap vérét a föld itta be szomjasan
hogy vérszíntiszta virágot teremjen.

(Rozványi Dávid)

A boldoggá avatási szertartáson részt vesz a magyar Tarzíciusznak is nevezett fiatal vértanú pap öccse, Brenner József Vasvár-Szombathelyi Székeskáptalan nagyprépostja is, aki a Brenner János emlékév (2016) megnyitása alkalmából készült interjúban idézte fel bátyja emlékét.

János egész biztosan tudta, hogy megölhetik, mert már korábban is megpróbálták. Két hónappal korábban, amikor Farkasfán tartott hittanórát, az erdei útra, amelyen motorral hazafelé tartott, fahasábokat szórtak, hogy a sötétben felbukjon bennük. A gyilkosságot nem személyesen ellene, hanem a pap ellen követték el. Ezt bizonyítja az is, hogy abban az évben öt papot gyilkoltak meg szerte az országban. János a lelki naplójában megemlíti, hogy ha kell, az életét is odaadja a hivatásáért.

Hogy mint pap konkrétan mit tett, amiért meggyilkolták? Ez is kiderült, egy Szentgotthárdról Budapestre küldött rendőrségi jelentésből. Az volt a bűne, hogy összefogta, a plébániára gyűjtötte az ifjúságot.

A hívő katolikus Brenner-szülők mindhárom fia (László, János és József) a papi hivatást választotta. János halála után bátyja és öccse is fájó szívvel, de töretlen hittel folytatta küldetését.

János ügye védett, bennünket már nem mertek bántani. Megbízhatatlannak számítottunk, így én több mint harminc évig káplán maradtam, de bajunk nem esett. 2005-ben elhunyt László bátyámnak is hasonló volt a sorsa: csak kis falvakban szolgálhatott. Az mindkettőnknek rettenetesen fájt, hogy Jánosról szinte beszélni sem szabadott. Sőt még a fényképét is levetették a győri szemináriumban!

A szülők és a testvérek is a hitben, Istentől nyertek vigasztalást és éltek hosszú éveken át úgy, hogy a vértanúhalált halt Jánosnak a nevét is csak a négy fal között említhették.

Egymást nem kellett vigasztalnunk, sokkal inkább a szüleinket. Őket ugyanis nagyon megviselte a fiuk erőszakos halála. Apánk néhány évvel később meghalt, de édesanyánk hosszú életű volt, és mindig emlegette, soha nem tudta elfelejteni. Mindvégig bántotta, hogy nem volt szabad beszélni Jánosról és az ügyéről. Csak a hitbe kapaszkodhatott, az adott neki vigaszt.

A fiatal, tiszta lelkű, a katolikus ifjúság nevelését nagy lelkesedéssel végző Brenner János vértanú halálát azonban még a klerikális reakciótól folyamatosan rettegő, az egyház államellenes tevékenységét folyamatosan figyelő “Klerikális reakció elhárítás” (ORFK, II. c osztály), majd 1957. decemberétől a Belügyminisztérium alá rendelve (Politikai Nyomozó Főosztály, II/5-c Klerikális reakció elhárítás) nem tudta teljesen eltitkolni a hívek elől.

Miután Jánost meggyilkolták, négy falut félemlítettek meg kutyás rendőrökkel. Ez évtizedes hallgatáshoz vezetett. A hitélet viszont érdekes módon fellendült, és a gyilkosság napján, december 15-én minden évben mécseseket gyújtottak a helyszínen. Az eset híre pedig a tiltás ellenére az egész országban elterjedt. 1989-től egyre többeket érdekeltek a részletek, így engem is sokfelé meghívtak, hogy beszéljek róluk, Jánosról.

Brenner János – a jó pásztor, aki életét adja juhaiért – életét és papi szolgálatát az újmisés jelmondata foglalja keretbe:

Az Istent szeretőknek minden a javukra válik! (Római 8,28)

 

Hajnal Piroska

Források:

http://szemlelek.blog.hu/2017/11/15/brenner_janos

https://www.magyarkurir.hu/hirek/-nagy-peldakep-lehet-belole-brenner-jozsef-batyjarol

https://brennerjanos.hu

http://valasz.hu/kultura/el-nem-meselt-papi-sorsok-a-xx-szazad-egyik-legsotetebb-evtizedebol-126573

https://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/brenner_janos_boldogga_avatasa_szombathely_2018_majus_1

https://www.magyarkurir.hu/hirek/-nagy-peldakep-lehet-belole-brenner-jozsef-batyjarol

https://pestisracok.hu/rozvanyi-david-az-igaz-emleke-orokke-el-brenner-janos-boldogga-avatasara-keszulunk/

 

 

 

 

 

 

 

Ma avatják boldoggá Brenner Jánost – május 1. bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva