Egyéb

Pápai telefonok

Ma reggel 10:15kor (március 15.), a Pápa felhívta a házunkat, hogy üdvözölje a Generálist. Személyesen hívta, nem a titkárján keresztül. A portás vette fel a telefont, akinek azt mondták, hogy a Szent Márta Háztól jön a hívás, s amikor kapcsolták egy kedves, derűs hang szólalt meg:
– Jó napot! Ferenc pápa vagyok. Szeretnék beszélni a Generálissal.
A portás majdnem azt mondta: „naná, én meg Napóleon”, de erőt vett magán.
– Honnan telefonál? – mire a pápa megértette, hogy a mi kedves portásunk nem hitt neki, mire nyájasan megismételte:
– Tényleg én vagyok Ferenc pápa, és önt hogy hívják?

A pápa választásától számítva két percenként csörög a telefon itt a kúrián, és gyakran nem egészséges emberek hívnak. Ennél a pontnál a portás remegő hanggal válaszolt, nyugtázva a hibáját:
– Andrásnak hívnak.
Mire a pápa:
– Hogy van, András?
– Én jól, bocsásson meg, de egy kicsit össze vagyok zavarodva.
– Ne aggódj, kérlek kapcsolj a Generálishoz, szeretném megköszönni neki a szép levelet, amit írt nekem.
– Bocsásson meg, Szentséged, azonnal kapcsolom.
– Semmi baj. Tudok várni annyit, amennyit kell.

A portás Afonso testvérnek, a Generális személyi titkárának a mobilját tudta kapcsolni. Az új beszélgetés:
– Tessék! – veszi fel Afonso testvér.
– Kivel beszélek? – kérdi a pápa.
– Afonso vagyok, a Generális személyi titkára.
– Én vagyok a pápa, s szeretném üdvözölni a Generálist és megköszönni neki a szép levelet, amit küldött.
Afonso derűsen válaszolt:
– Igen. Egy pillanat.

A mi kedves testvérünk rögtön felállt, s megindult hitetlenkedve a Generális irodája felé. Közben folytatta a beszélgetést:
– Szent Atya, sok boldogságot a választásához, itt mindenki nagyon örült a kinevezésének, sokat imádkozunk Önért!
– Azért imádkoztok azért, hogy menjek előre vagy vissza? – kérdezi viccelődve a pápa.
– Természetesen előre – válaszolja Afonso menet közben, s a pápa csak egy spontán nevetéssel válaszol.
Megérintve a pillanat erősségétől, a testvér kopogás nélkül berontott a Generális irodájába, és megindult felé. A Generális meglepve néz a titkárára. Afonso átadja a kezéből a mobilt, és azt mondja: – A pápa.

Nem tudjuk a részleteit a következő beszélgetésnek. De a pápa kedvesen megköszönte a Generális levelét, illetve a Generális megkérdezte a pápát, mikor tudja őt meglátogatni egy köszöntésre? A pápa azt válaszolta, hogy a találkozó lehetőleg minél előbb legyen meg, és beszélni fog a titkárával a részletekről. Majd a Vatikán értesíti őt (a Generálist). Reméljük könnyebben elérik majd.
Az eredeti szöveget spanyolul írta: Claudio Barriga SJ, olaszra fordította: Juan Bytton SJ.

Luis Del Regno, buenos airesi újságosstandja előtt

 

Ferenc pápa felhívta buenos airesi újságosát

A pápa március 18-án telefonált Buenos Airesbe, hogy üdvözölje az újságost, és jelezze, mostantól nem kéri, hogy reggelente kihozza számára a lapokat.

A telefont Daniel Del Regno, az újságos fia vette fel. Egy férfihang szólalt meg: „Szervusz, Daniel; Jorge bíboros vagyok.” Daniel először azt hitte, valamelyik barátja viccel, aki tudja, hogy az érsek mindennap náluk vette újságot. De a hang megismételte: „Tényleg, Jorge Bergoglio vagyok, Rómából telefonálok.”

„Teljesen ledöbbentem, zokogni kezdtem, nem tudtam megszólalni” – mondta el később az argentin La Nación című napilapnak Del Regno. „Megköszönte, hogy mindaddig kihordtuk neki az újságot, és jókívánságait küldte a családomnak. Kérdeztem, viszontláthatjuk-e még, mire azt felelte, hogy mostanában nagyon nehéz volna, de mindig velünk lesz. Mielőtt letette, kért, hogy imádkozzam érte.”

Daniel Del Regno hozzátette, hogy mielőtt Bergoglio bíboros elment Rómába a konklávéra, megkérdezte, mit gondol, őt választják-e majd pápává. „Azt felelte: »Túl fogós a kérdés. Viszlát húsz nap múlva, és hozzátok csak továbbra is az újságot.«”

Daniel apja, Luis Del Regno elmondta: minden reggel ők vitték ki az újságot az érseknek. Vasárnaponként „reggel fél hat körül ő jött a standunk felé, és megvette a La Naciónt. Néhány percig beszélgetett velünk, aztán busszal ment Luganóba, ahol teát osztott fiataloknak és betegeknek.” Hozzátette: Jorge érsek minden hónap végén visszahozta az összes gumit, amivel az újságokat fogták össze, hogy el ne fújja őket a szél – írja a CNA.

 

1. forrás

2.forrás

 telefon

 

Pápai telefonok bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva