Érdekes cikkek

Soha ilyen nyíltan nem támogatta a fogamzásgátlást az ENSZ

A Magyar Katolikus Családegyesület Életvédő Fórumának november 16-i ülésén az egyesület elnöke, Bíró László püspök beszámolt az utóbbi idők legjelentősebb, az életvédelmet érintő híreiről.

Szó esett arról, hogy az ENSZ még soha ilyen nyíltan nem állt ki a fogamzásgátlás mellett: egy dokumentumban alapvető emberi jognak nevezte. Az Emberi Jogok Európai Bírósága elítélte Lengyelországot, mivel ottani orvosok nem voltak hajlandók abortuszt végrehajtani egy 14 éves lányon; eközben 47 hely fogadja be a kelet-európai államban a nemkívánt terhességből származó csecsemőket.

Franciaországban elfogadták, hogy az abortuszt mindenki számára támogassa az állam, jelenleg a szegények és fiatalok érhetik el ingyenesen. Ugyancsak Franciaországban elfogadták a „házasság mindenkinek” törvénytervezetet, amellyel az azonos neműként együtt élőknek ugyanolyan jogokat kívánnak biztosítani, mint a házastársaknak. A francia katolikus családok társulatának országos szövetsége közleményben tiltakozott a törvénytervezet szövege ellen.

Az Európai Parlament női jogi és esélyegyenlőségi bizottsága ki akarja tiltani a tagállamok iskoláiból azokat a tankönyveket, amelyek a hagyományos női és férfi szerepeket erősítik, mondván, hogy a nők jövőbeli karrierlehetőségei sérülnek ezzel. Pozitív hír is van azonban: Németországban hamarosan nagyszülők is gyes-re mehetnek unokáikkal, ez a szülők számára könnyebbé teszi a munkavállalást és a többgenerációs családot is támogatja.

Gerber Zsuzsanna, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének képviseletében Az élet: ajándék című konferenciáról számolt be, amelyet szeptember 28-án szerveztek a parlament felsőházi termében. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megrendezett esemény célja az volt, hogy a nemkívánt gyermeket váró édesanyák is felelősségteljes döntést tudjanak hozni, megfelelő információkhoz jussanak, ezen felül az életvédelem felkészült szakembereinek összefogásához, hosszú távú együttműködésükhöz, illetve krízispontok létrejöttéhez kívánnak hozzájárulni.

A konferencia fővédnöke Kövér László, a Magyar országgyűlés elnöke volt, a külföldi előadók között felszólalt Carlo Casini, az Európai Parlament képviselője, az Olasz Életvédő Mozgalom elnöke, Sharon Slater, a Family Watch International elnöke, valamint Anna Záborska európai parlamenti képviselő.

Az előadások és beszélgetések négy témakörben zajlottak: a krízishelyzetben lévő családok lehetőségei, a társadalom felelőssége, a tájékoztatás-felvilágosítás-megelőzés, valamint a lelki segítségnyújtás és tanácsadás is szóba került. A konferencia több javaslatot is a minisztérium elé tárt, mégpedig hogy erősíteni kell a családbarát közgondolkodást, a közoktatásban életvédő felvilágosító programra van szükség, az abortuszra indulóknak személyre szabott támogatást kell biztosítani, a társadalmat is széles körűen tájékoztatni kell e témakörben, a posztabortusz szindrómások szervezett támogatása is elengedhetetlenül fontos, akárcsak segítő csoportok biztosítása, valamint a beteg gyermeket vállalókat is segíteni kell (ön)segítő csoportok támogatásával.

A konferencia honlapja a találkozó után pusztán regisztrációs oldalból információs ponttá alakult, ahol mind a gyermekvállalásra már kész babát várók, mind a várandósságot krízisként megélők sok hasznos ismerethez juthatnak hozzá.

Rojkovich Bernadette és Leszkovszky Gy. Pál OP az abortált emberi magzatokból származó sejtek felhasználásával készült védőoltások megítéléséről, a kérdés orvosi és erkölcsi vetületéről tartottak előadást. Eőry Ajándok pedig ismertette a résztvevőkkel, hogy hamarosan beindul a Szent Péter esernyője program, amelynek keretében decemberben a kistarcsai plébánia bejáratához egy leginkább jászolra emlékeztető kisebb faépítményt fognak helyezni, azzal a céllal, hogy nemkívánt újszülöttjüket ebben helyezhessék el azok, akik nem vállalják gyermekük felnevelését. A plébániáról az elhelyezéstől számított négy percen belül garantáltan a kistarcsai kórház megfelelő osztályára kerül az újszülött.

 

Magyar Katolikus Családegyesület

Magyar Kurír

Bíró László tábori püspök

Baba édesanyjával

Kistarcsai plébánia

Az élet ajándék konferencia honlapja

 

Soha ilyen nyíltan nem támogatta a fogamzásgátlást az ENSZ bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva