Aktuális események

Úrnapja és juniális

Az Eucharisztia a középpont, az a forrás, ami hitünket táplálja. Étel-ital nélkül a fizikai létünk kerül veszélybe. Az Oltáriszentség nélkül az élő Istennel, a közösséggel való kapcsolatunkat veszíthetjük el. Nem véletlen, hogy Úrnapja az egyik leglátványosabb ünnep.

 

Díszes úrnapi oltár

Körmenetet szinte mindenhol tartanak ekkor. De a sűrű virágszőnyeg szokása jobbára már csak Budapest környéki településeken maradt fenn. Nálunk szerencsére még igen!

 

Elsőáldozók szórják a virágszirmokat

Komoly közösségi munka a rengeteg virág összegyűjtése, az úttest méltó módon való díszítése. A körmenet útvonalán lombsátrakat állítanak, melyek szlovák neve „butka”. Ezek mindegyikét gyertyatartókkal, szentképekkel oltárnak rendezik be, és a négy világtáj felé adott áldást jelképezik. A baldachin alatt vonuló pap mindegyiknél rövid szertartást mutat be, miközben a körmenet áll. A szertartások végén felszólít az Oltáriszentség imádására, és megáldja a híveket.

Szertartás az egyik sátornál

Rákoscsabán a mai napig tartja magát az a szokás, hogy a menetben elöl két zászlót vivő fiú és a keresztvivő halad, utánuk a ministránsok majd  az elsőáldozó gyermekek kis kosárkából virágszirmokat szórva. A  baldachin alatt az Oltáriszentséggel vonul a pap cserkészek kíséretében. Utánuk következnek az énekkarosok és a hívők tömege.

Az elsőáldozók  után viszi a pap a szentségtartót

A menet útvonalán, az  utca házainak ablakait is feldíszítik ilyenkor a lakók. Gyertyatartók, szentképek, kisebbektől egészen a festményekig, állnak az ablakokban.

Az úrnapi virágszőnyeg nem csupán esztétikai látványosság, hanem a körmenet felszentelt része, az Oltáriszentség tiszteletét fejezi ki.

Bizony, hosszú és fáradságos a körmenet

 

A szép, bensőséges szertartás után az Egyházközség “hivatalos” volt a Katolikus körbe a JUNIÁLISRA. Idén a Mónika kör tagjai szervezték a találkozót. Köszönjük nekik.

A lelki táplálékok után elsőként az Almási család irányításával elkészített, igen finom gulyáslevessel töltődtünk fel testileg. Aztán a sok-sok finomabbnál-finomabb süteménnyel. 


Voltak akik bent foglaltak helyet a többiek a cserkészek által felállított sátorban falatoztak. 

 

 

 

A gyerekek ekkor már tűkön ültek mert várta őket az ugrálóvár. (Nekik nem baj ha esznek előtte?!) 🙂Aztán Kata néni sportversenye.


Később az égi áldás is megérkezett, ezért megsokszorozódott a gyöngyfűzők száma. Szerencsére Annamari, Hanna és  Benedek  sikeresen “állták a sarat” és türelmesen segítettek minden kis kézműveskedőnek.

 

A felnőttek pedig némi ejtőzés után részt vehettek Mezey Zoli vetélkedőjén.

A négy csapat (Mónika kör, Krisztus király énekkar, Amatőrök és a  Lilák) fej-fej mellett küzdött. Az első feladatsorban fotókról kellett felismerni kerületünk és környékünk részeit. A második körben a résztvevők hallásukról és énektudásukról tettek bizonyságot, majd a vidám hangulatú vetélkedőt a nyeremények kiosztása zárta.

 

 

 

 

 

 

Végső feladat a “buli után a takarítás” volt.

 

További képek a picasa albumban.

fotók: Réthelyi Levente

 

 


Úrnapja és juniális bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva