Egyéb,  Érdekes cikkek

A középkori szent édes köményt javasolt a téli hideg ellen

Mínusz 20 fok körüli hidegben nemcsak a megfelelő öltözködés, hanem a belső “fűtés” is nagyon fontos – ezt már a szentként tisztelt Bingeni Hildegard apátnő is tudta.

Christiane Brehm, a dalheimi kolostor múzeumának kulturális vezetője február 8-án Lichtenauban adott nyilatkozatában elmondta: Bingeni Szent Hildegard felismerte, milyen szoros összefüggés van a táplálkozás és testünk-lelkünk állapota között. Vallotta és tanította, hogy az élelmiszerek az életért való, azt segítő „szerek”.

Ma is ismert a középkori misztikus apátnő legendás gyógynövény- és gyógyászati tudománya. Hildegard von Bingen megfigyelései alapján azt javasolta, hogy kemény téli hidegben együnk többet, és főként energiában gazdag ételeket – ismertette a múzeumpedagógus Brehm. A középkor kedvelt szentje a bor és a sör fogyasztásának áldásos hatását, ugyanígy a méz „jó melegét” is dicsérte. Írásaiból megtudhatjuk, hogy bensőnket jótékonyan melegíti a gyógynövények közül a fehér üröm, a  kakukkfű, a fodormenta, továbbá több fűszer, így a szerecsendió, a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér és a galanga. Az édes kömény Hildegard szerint „bárhogyan is fogyasztják, vidámmá teszi és átmelegíti az embert.” A tönkölybúza pedig „a legjobb gabona, melegséget és erőt ad, zsiradékban gazdag” – így a misztikus szent.

Bingeni Szent Hildegárd a középkor egyik legkedveltebb és legjelentősebb női alakja. Születésének pontos ideje tisztázatlan, egyes kutatási eredmények szerint 1098-ra tehető. Nyolcéves korában szülei Jutta von Sponheimre bízták leányuk nevelését, aki a disibodenbergi bencés kolostorban élt. Tanítómestere halála után Hildegárd vette át a kolostor vezetését. A közösség 1150-ben a Bingen közelében található rupertsbergi új kolostor vezetésére kérte fel.

A rupertsbergi bencés apácakolostor sokoldalú apátnője gyógyítással, természettudományokkal és zeneszerzéssel is foglalkozott. Látnoki és prófétai képességekkel rendelkezett; saját szavaival élve: mint „Isten kürtje” végezte küldetését. Írásaiban teológiai, kozmológiai és etikai kérdéseket tárgyalt; a Szentírás tanításait magyarázta, az élet különböző helyzeteire alkalmazva őket. Misztikus látomásai az üdvtörténet legfőbb eseményeire vonatkoznak, szimbolikus, költői nyelvezettel bemutatva azokat. Tanítása által a következetes keresztény életvitelre és elkötelezettségre buzdított – fogalmazott Bingeni Szent Hildegardról XVI. Benedek pápa.

Magyar Kurír

A középkori szent édes köményt javasolt a téli hideg ellen bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva