Érdekes cikkek

Hogyan legyünk bosszantó katolikusok 8 egyszerű lépésben?

Ha figyeltél a múlthéten, visszaemlékezhetsz arra az érdekes kis bejegyzésemre pénteken, amelyben azzal a feladattal látta el a katolikusokat, hogy kérjék a Szentlelket, hogy a ,,kegyelem bosszantó legyen”.

,,Ma megkérhetjük a Szentlelket, hogy adja mindnyájunknak ezt az apostoli szenvedélyt és a kegyelmet, hogy bosszantók lehessünk, ha a dolgok túlságosan csendesek az Egyházban, a kegyelmet arra, hogy az élet peremvidékeire menjünk. Az Egyháznak nagyon szüksége van erre!… Tehát kérjük a Szentlelket az apostoli buzgalom kegyelméért, legyünk keresztények ezzel az apostoli buzgalommal! És ha bosszantjuk az embereket, áldott legyen az Úr.”

Tudom mit gondolsz. Egyszerű, mint az egyszeregy, ugye?

Nem igazán.

Beismerem, az én első reakcióm is ez volt.

,,Igen!” – gondoltam – ,,Végre egy kegyelem, amely természetesen jön. Nem is kell imádkoznom érte.”

Bár minél többet rágódtam rajta, annál jobban rájöttem, hogy ugyanazt a hibát követem el, mint a hírhedt szicíliai.

33517616-300x258 

(Használod azt a szót. Nem gondolom, hogy azt jelenti, amit te gondolsz, hogy jelent.)

Tudod, bosszantónak nem azt jelenti, hogy ellenszenves vagy érzéketlen valaki, sem pedig az evangéliumi megfelelője az elefántnak a porcelán boltban. Ezek a dolgok valóban egyszerűek, mint az egyszeregy. Legalábbis némelyikünknek. De miként legyünk szent púp valakinek a hátán? Hogyan legyünk örömteli, békés, hatásos és egészen zavarba ejtő tanúi az Evangéliumnak? Nos, ehhez tényleg el kell a kegyelem, s még egészen sok kemény munka.

A pápa már elmondta, miként lehet kegyelmet szerezni – a Szentléleknek kell könyörögni. De mi a helyzet a kemény munkával? Milyen gyakorlati dolgokat tehetünk, hogy a legbosszantóbbak legyünk a bosszantó katolikusok közt?

 

1. Nevess!

Amikor a világ Komoly Keresztényekre gondol, ezt szeretné látni:

 3rjap2

(Nos, hát nem különleges?)

Ez nem őrültség. Amikor bedőlsz annak az eszmének, hogy a nagy csúnya Katolikus Egyház pusztán csak azért létezik, hogy az emberek örömparádéját esővel rontsa el, akkor természetes, hogy azt várod, hogy savanyú arcúak, akik az Egyház tanítása szerint élnek. És természetesen egyenlőképpen összezavarttá válsz, amikor olyan Komoly Keresztényt látsz, aki így néz ki:

 BJIUmCaCIAAiMi8

(Te is szereted Jézust?)

Tehát, légy zavarba ejtő. Tégy úgy, mint Ferenc pápa és sugározd az örömet, amelyet Krisztusban találtál. Mosolyogj. Nevess. Légy vidám. Téveszd meg a világot a félreérthetetlen fénnyel, amely sugárzik rajtad keresztül, s legyen fene jó kedved miközben ezt teszed.

2. Légy eredeti!

Mosolyogni fontos. De épp úgy az őszinteség is. Az élet nem mindig boldog, boldog, öröm, öröm és a hit sétája sokkalta nehezebb, mint egy séta a parkban. Küzdelmek jönnek. És jönnek még kétségek, félelmek és torokszorító szembenézések saját gyengeségeinkkel.

Ez nem jelenti azt, hogy úgy kellene kezelni az életet, mintha egy nagy Mónika show lenne, amelyben elmeséled országvilágnak saját és családtagjaid démonjait, hogy minden facebook ismerősöd lássa. De ha imára van szükséged, kérj. Ha össze vagy törve, ismerd be. Amikor az emberek küszködnek saját házasságukkal és megkérdezik, hogy a tiéd miért olyan tökéletes, légy őszinte és mondd meg, hogy igazából nem teljesen az.

Alapvetően, csak emlékezz arra, hogy (légy önmagad. Kivéve, ha lehetsz Batman bíboros, akkor légy Batman bíboros.)

575333_831273210062_1424734300_n

Komolyan, tanuld meg kényelmesen megélni saját emberi mivoltodat. Ne fektesd abba minden energiád, hogy eltakard törékenységeidet és tökéletlenségeidet a világ elől. Az emberek többet tanulnak majd az igazi személyiségedből, mint a hamistól. Az igazi személyiségedet átalakítja a kegyelem. Ez fogja Krisztus arcát felfedni. Ez egy gyors út a nemhívők közelebb hozásához. Hozd őket közelebb gyorsan!

3. Múld felül a várakozásokat!

Fel akarsz egy nem egyházi személyt zaklatni? Mondj valami érdekeset. Valami okosat. Valami szellemeset. Beszélj a sörfőzésről Facebookon! Említs rögtönözve egy Tom Bodett viccet a ,,Várj, várj, ne mondd meg!” című műsorból. (egy amerikai rádiós műsor) Dicsérd J.J Ambrams-et. Dicsérd Manfred Honeck vagy Edward Sharpe and a Magnetic Zeros művészetét. Beszélj az organikus kertedről. Bíráld az arctalan korporativizmust. Beszélj a semmittevők ellen. Vagy a halálbüntetésről. Vagy a kínzásról. Vagy csak nézd meg a Firefly – A szentjánosbogár című sorozatot.

 tumblr_m2r2jv1GXK1qzb0nfo1_400

(Az embernek nem egyszerű kiheverni a Firefly visszavonását.)

Tudod, a világ szereti a dobozokat. És a doboz, amelybe az elkötelezett katolikusokat teszik az alábbi matricákkal van ellátva: ,,savanyú ragaszkodók” és ,,tanulatlan, egyetlen célra törő, a republikánusokat húzó”.

4. Ismerd a hitet!

Itt válik az egész komollyá. Ha szeretnéd, hogy fel legyen írva a neved a világ legbosszantóbb katolikusai közé, akkor tudnod kell mit jelent az, hogy katolikus. Többre van szükség, mint a Hiszekegy ismerete. Tudni kell az Egyház történelmét, az okokat, amelyek miatt elhisszük, amit teszünk. Tudni kell a ,,miérteket” a nehéz tanítások mögött, mint házasság, fogamzásgátlás, tisztaság és homoszexualitás – és nem gyorsan megállni, amikor a világ gonoszai virágzanak, a jók pedig könnyeket ejtenek.

Ahogy egy másik pápa mondta egyszer: ,,Mindenkor legyetek készen arra, hogy válaszolni tudjatok mindenkinek, aki a bennetek lévő reménység okát kérdezi tőletek.” (1Pét 3:15)

Nincs kifogás.

 205779_155710157912068_780531837_n

(Senkinek sincs ideje elolvasni a Summát… Téves. 3023 oldal 365 nappal osztva körülbelül 8 oldalt jelent naponta.)

5. Oszd meg a hited!

A nevetés, mosolygás és a rádiós műsorokra való hivatkozás az evangelizáció csataterén csak addig fog tartani. Jézusról kell beszélni – arról, hogy ki Ő, miként áld meg téged, miként vezet téged és növel téged naponta.

Ez nem jelenti azt, hogy minden beszélgetésnek az Evangélium négy alappillérét kell magában foglalnia. De amikor látod egy kollégádon, hogy küszködik, kérdezd meg miként imádkozhatsz érte. Hívd meg az egyik gyermekkori barátod, aki most jött vissza a városba, egy beszélgetésre a plébánián. Ossz meg Catholic Vote [vagy whohaventseen] bejegyzéseket Facebookon. Vagy esetleg más jó dolgokat.

 images-11

(Nagyon tetszik ez a bejegyzés, de 665 lájkja van.)

És nem, nem számít ha már az emberek fele megosztotta a hírcsatornádon. Talán néhány barátodnak ez lesz az egyetlen nem kisbaba kép, amelyet egész nap lát rajta. Ne a kórusnak rakd ki. Hanem azoknak, akik még nem hallották az éneklést.

6. Növessz gerincet!

Az Evangélium megosztása nem csak a vicces történetekről szól, mint hogy mit mondtál Jézusnak a reggeli Rózsafüzér után. Arról is szól, hogy beszélünk olyan dolgokról, amelyekről senki sem akar: a bátyádat felelősségre vonni a vele élő barátnője miatt, a házasságba belefáradt lányodat megkérni, hogy menjen vissza a férjéhez, nem visszahátrálni, amikor valaki az Egyház tanításait félreértelmezi a homoszexualitásról.

Igen, ezeket a kemény beszélgetéseket kedvességgel és tapintattal kell kezelni. Nem arról szól, hogy kimondjuk, amit ki kell, hanem arról is, hogy jó időben és jól mondjuk ki. Szeretnénk, ha a szavaink meghallgatásra találnának.

De a gonosz körülvesz bennünket. És nem Szent Mihály az egyetlen, akinek birkózni kell a démonokkal.

 934814_192158267600590_1297296209_n

(Mondd még egyszer, hogy ,,mi”!)

Jelenleg az emberek testei és lelkei nekifeszülnek Isten szerető törvényeinek. És ha csak ácsorgunk visszautasítva, hogy többet tegyünk annál, minthogy csendesen nézzük, ahogy elviharzanak, talán ,,kedvesnek” ismer majd a világ, de az Ítélet Napján nem biztos, hogy Az is így látja majd, aki számít.

7. Szeress!

 images-3

(Mi lenne ha azt mondanám, hogy Jézus komolyan mondta, hogy szeressük a bűnösöket?)

Miután az írót Andrew Sullivant AIDS-el diagnosztizálták, ledöbbentette, amikor Pat Buchanan egy kedves üzenetet küldött neki elmondván mennyire sajnálattal hallja ezeket a híreket, és hogy megígéri azt, hogy megemlékezik Andrew-ról imáiban. Abban a pillanatban, Sullivan megértette, hogy a ,,Szeresd a bűnöst, utáld a bűnt.” nem csak egy mondás némely keresztények számára; hanem egy életút.

Légy az a keresztény.

Szeress mindenkit. Mosolyogj a kántorra az élelmiszerboltban. Látogasd meg az idős szomszédot az utcában. Adj a szegényeknek. Beszélj a hajléktalanokkal. Hívd fel édesanyádat. Vigyázz a legjobb barátod gyerekeire, hogy alhasson egy kicsit. Készíts ételt a leszbikusnak a munkából, akinek a partnere meghalt. Küldj gratulációt a szocialista unokatestvérednek, aki megszerezte doktoriját. Mondd a választás-párti főiskolai szobatársadnak, aki terméketlenséggel küzd, hogy imádkozol érte. Dicsérd meg a nehéz munkáját a meleg párnak, aki a kedvenc kávéüzletedet működteti.

Meleg, nem meleg, gazdag, szegény, fiatal, öreg, liberális, konzervatív, idegen, családtag – nem számít. És a mint akarjátok, hogy az emberek veletek cselekedjenek… A többit tudod.

8. Imádkozz!

Mint mindig. Végül, de nem teljességgel nem utolsó sorban. Ha egy szent nyűg szeretnél lenni, imádkoznod kell. Misére és gyónni járni, rózsafüzért imádkozni, és hosszú szemtől szembeni beszélgetéseket folytatni Istennel.

Ebben az egészben nem csak megfuttatod a nővért a pénzéért.

 sister-prayer-new-high-score-funny-meme

(Négyszázháromszor imádkoztam ma. Új rekord.)

Jobban a mélységekbe hatolva, Istennek adsz meg minden lehetőséget, hogy a kegyelmét a szívedbe öntse és belülről változtasson meg.

Végül, mindannyiunknak, a kegyelem el fog érni mindent, amire mi képtelenek vagyunk – nem csak a környék legbosszantóbb katolikusává válunk, hanem azokat is megváltoztatja, akikért imádkozunk egy változással, amelyet nem vártak és amely először a legnagyobb elképzeléseiken túl fogja bosszantani őket.

Viszont végtére épp olyannyira fogja megáldani őket.

***

Tehát itt van. 8 egyszerű lépés, hogy bosszantó keresztények legyünk. Valószínűleg van több is. Ha van kedved, megoszthatod  a hozzászólásban.  Láss hozzá! Nincs hiány az emberekből, akiknek bosszantásra van szüksége kultúránkban, és az idő pedig rohan.

Biztos van ehhez is egy mém.
(„egy kultúra valamely eleme, amely a genetikai öröklődéstől eltérő módon is képes terjedni, különösen utánzással.”)

kép

Egy hozzászólás

  • Zsolti

    Az a választás-párti szobatárs kicsit félreérthető, mert nem arról pártolja a választást, hogy választhassunk mondjuk a gabonatermékek és a hüvelyesek fogyasztása között, hanem, hogy a gyerekét megölhesse -e az anya mielőtt megszületne. Nyilván pro-choise volt az eredeti szövegben, de ez még az angolban is manipulatív, hiába megszokott ott.