Pierre Abbé: Testamentum

„Ha emberekről van szó, soha nincs elhanyagolható mennyiség.”


Bencés Kiadó Pannonhalma 2011

Pierre abbé (francia kapucinus atya, majd világi pap,a franciák többször is „Az év emberének” választották) 2003-ban, négy esztendővel halála előtt fogalmazta meg gondolatait a hitről, az egyházról, az emberiség állapotáról, a jövőbeli kilátásokról.

A világban tapasztalt szenvedések és a hit kapcsolatát taglalva Pierre abbé vallja: az a hívő tud hiteles lenni, aki mindezek ellenére is hisz, „nem hunyja le a szemét, ha olyan jelenségekkel találkozik, amelyek tagadni látszanak Istent: igazságtalansággal, szenvedéssel, földrengésekkel, áradásokkal, ha egy kamion elgázol egy gyereket, vagy az AIDS földre sújt egy családot. Csak az a hívő hiteles, aki azt tudja mondani nem hívő testvérének: én is ugyanúgy lázadok, méltatlankodom, megbotránkozom, mint te. Istenhez fellebbezek, mert engem is megsebez mások fájdalma… A világ botrányait talán még nehezebben is viseli a hívő, mivel az egész evangélium arra biztatja, hogy minden szörnyűség és bűn ellenére a tökéletesség eljövetelét szolgálja a világban, és látnia kell, mennyire távol maradunk ettől.”

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .