Aktuális események

Külföldi utazás? – Megnézte, mikor jár le az útlevele?

Munkák leadva, szabadság kivéve, a növények locsolása megoldva, bőröndök összepakolva. A család kész a külföldi nyaralásra. Vajon mindenre gondoltunk elutazás előtt? Vetettünk pillantás útlevelünk lejártának dátumára? Vigyázzunk, komoly költségekbe verhetjük magunkat, ha nem időben indítjuk el az új okmány elkészítését!


Amennyiben az utolsó pillanatban próbáljuk hiányosságunkat pótolni, mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. A magánútlevél kiállítását az okmányirodák a megszokott eljárás keretében 30 napon belül garantálják. Ennek az illetéke a 6 év alattiak, a 6-18 évesek illetve a 70 fölötti korosztály számára 2500 forint. A legkisebbek ezért az összegért három, a 6-18 évesek öt, míg a 70 fölöttiek tíz évig érvényes okmányt vehetnek át az okmányirodákban. A többiek számára az útlevél kiállítása azonban már egészen más kategória: a tíz évre szóló irat esetében 14 ezer forintot kell fizetnünk, az öt éves útlevél ára pedig 7500 forint.

Sürgősség esetén sokszorosára emelkedhetnek a tarifák. Jelenleg háromféle ügymenet közül választhatunk: 39 ezer forint extra költség esetén akár 24 órán belül is elkészülhet az útlevelünk, igaz így az összköltség 53 ezerre emelkedik, és ez a szolgáltatás az országban egyedül egy helyen, a Központi Okmányirodában (Budapest, XIII. kerület, Visegrádi utca 110-112.) áll rendelkezésünkre. A pótdíj 3 nap esetében 29 ezer forintot tesz ki, egy hét várakozási idő esetén pedig 19 ezret.

Könnyebbséget jelenthet: nincsen szüksége útlevélre annak, aki az Európai Gazdasági Térség valamely országába készül. Ez magában foglalja az Unió valamennyi tagállamát, valamint Norvégiát, Liechtensteint és Izlandot. Ezen felül kétoldalú megállapodások alapján a magyar állampolgárok egyéb jellegű személyazonosító okmányokkal felszerelkezve is átléphetik a horvát, a svájci és az andorrai határt. Ez a kedvezmény jelenleg már a gyerekekre is igaz, hiszen 2009-től a 14 évesnél fiatalabbak is kaphatnak személyit. És ez legalább térítésmentes, tehát ingyen van.

forrás:www.csaladhalo.hu
nyitókép
kép

Egy hozzászólás

  • Vereckei Gábor

    azok akik Görögországba Bulgáriába utaznak elég ha rendelkeznek új típusú személyi igazolvánnyal . Ezt úgy a szerb mint a Macedón határon elfogadják.gy dolognak viszont lennie kell, a Macedónok kérik az utasbiztosítást ha nincs náluk a határon meg lehet kötni ,de idő és euró addig a busz (ha azzal utaztok félre van állítva